30 Nisan 2012 Pazartesi

Laptop Alma Rehberi (1)






   Arkadaşlar bu yazı dizimizde laptop alırken nelere ve nasıl kendimize göre bir laptop seçmemiz gerektiğine değineceğiz.Öncelikle ilk yazımızda herhangi bir teknoloji mağazasına uğramadan önce ne yapmamız gerek onlara bakalım.
    İlk olarak gerçekten laptop ihtiyacınız var mı bir onu düşünün ve bu laptop'ı alma amacınızı.Oyun mu yoksa işiniz için mi ? Eğer sadece internet,mail,finans ve yazı gibi ufak tefek işleriniz varsa size önerim güzel bir tablet almanız.iPad şiddetle önerilir :).Piyasada bu işleri mükemmel bir deneyimle yapabileceğiniz tabletlerle dolu.Bir onlara bakın derim.Tamam bu aşamayı geçtiğimizi varsayalım; şimdi aşağıda her kullanıcıya özgü bir laptop çeşidi var onu bir inceleyelim.

Normal Kullanıcı Ne Yapar ?
     Günlük işlerinde laptop'ını sürekli kullanır.Bu yüzden batarya çok önemli onun için.İnternette gezinir,Facebook ve Twitter gibi sosyal paylaşım sitelerinde uygulama ve oyun kullanır.Film,müzik gibi medya  işlerinde kullanır.

Oyuncu Ne Yapar ?
     Aslında en çok rağbet görülen laptop özellikleri bu gruba girer.Çünkü bir ev kullanıcısının , oyunda dahil , yapabiliceği pek çok şeyi bu gruba giren laptop'lar başarıyla yapar.

Performans Canavarı Ne Yapar ?
    Ne yapmaz ki :) Bu gruptaki kişiler bekletilmekten hoşlanmazlar.Onlar laptop'larını bir bilgisayardan daha öte bir şekilde görürler.Pek çok grafik tabanlı işlemler ve en son sürümlü oyunları rahatlıkla bu laptop'larda oynayabilirsiniz.Ama bu tür ürünlerde ağırlık oldukça fazla olmakta aslında laptop özelliğinden çıkmış bir yapıdalar.Canavar ya işte başka ne beklersin ki :)


-----------------------------------Normal Kullanıcı---------------------------
Harddisk = 320 GB civarı
İşlemci = İntelCore i3
Ram = 2 GB
Ekran kartı = 512 MB ya da 1 GB (paylaşımlı olabilir)
Ekran boyutu = 14.5"
Tahmini fiyat aralığı = 500 - 999 TL

-----------------------------------Oyuncu-------------------------------------
Harddisk = 500 GB ve üstü
İşlemci = İntelCore i5
Ram = 4 GB
Ekran kartı = 1 GB ( kesinlikle paylaşımsız)
Ekran boyutu = 15.6" (en az)
Tahmini fiyat aralığı = 1000 - 1999

-----------------------------------Performans Canavarı------------------------
Harddisk = 1 TB
İşlemci = İntelCore i7
Ram = 6 GB
Ekran kartı = 2 GB
Ekran boyutu = 17"
Tahmini fiyat aralığı = 2000 - 2999

    Evet 3 tip kullanıcı içerisinde size hangisi uyuyorsa olması gereken minimum özellikleri sıraladım.Bu gruplardan kendinize en uygun olanı seçin ve o gruba ait laptop özelliklerini kağıda not edin bir sonraki yazımda bir teknoloji mağazasına gidip nasıl doğru laptop seçebiliriz onu göreceğiz.



29 Nisan 2012 Pazar

Günün Android Uygulaması _1

    App Cache Cleaner

    Bugün sizlere bir süredir markette olan ama pek çok kullanıcının fark etmediği uygulama ile karşınızdayım.Öncelikle programın amacından bahsetmek istiyorum sizlere.Adından anlaşılacağı üzere "Önbellek Temizleyici Uygulaması" bu uygulama bizlere önbelleğimizde biriken gereksiz dosyaların temizlenmesinde yardımcı oluyor.Tek bir dokunuşla temizliği başlatabilir ve hafızanızda daha fazla yer açabilirsiniz.Bu da performans artırımında önemli bir unsur.
   
    Uygulamayı açtığımızda biraz bekliyoruz.Program tarama yapacaktır.Tarama bittikten sonra bize uygulamaların ya da oyunların önbellek hafızasında tuttuğu dosya boyutlarını verecek.İsterseniz hepsini tek bir tuşla silebilirsiniz.Bunun için en altta bulunan "Clear All Cached Files" butonuna dokunmanız yeterli.Ama ben bazılarını silecem diyorsanız gördüğünüz uygulama yada oyun listelerindeki her bir ögeye dokunun ve yönetici sayfalarına yöneltecektir.Orada önbelleği temizle derseniz işlem tamamlanır.

    Settings bölümünden pek çok ayara  ulaşabilirsiniz.İsterseniz programı telefonunuz açıldığında başlatabilir isterseniz program başlattığınızda direk bütün cachleri silebilir isterseniz belirlediğiniz süre içerisinde kendi kendine oluşan cachleri kendiliğinden silebilir.Uygulama ROOT gerektirmez.


.....................................................İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN...................................................

28 Nisan 2012 Cumartesi

Yeni iPad Türkiye'ye Geliyor !

 


 Tüm dünyanın merakla beklediği Yeni iPad önce Amerika sonra Avrupa ve şimdide Türkiye'de satışa sunulmaya hazırlanıyor.Geçtiğimiz günlerde 3 büyük Türk operatöründen gelen açıklama 5 Mayıs'ta satışa çıkacağıydı.Tabi herkes fiyatı merak ediyor ama şu anlık sır gibi saklanıyor.Büyük ihtimalle de 5 Mayıs'a kadar açıklanmayacak.Naparsınız işte rekabetin getirdiği bişey :).

21 Nisan 2012 Cumartesi

Proje yazımı !

    Bu yazımda sizlere (özellikle de Mat-Bil öğrenci arkadaşlarıma :). ) akademik projelerinin hazırlanış biçiminden bahsedeceğim.Öncelikle kendinize bir konu seçmelisiniz.Bunu en iyi kitabın en arkasında ki word index'lerinden ya da sevdiğiniz ( anlayabileceğiniz) konuyu seçerek yapabilirsiniz.Konumuzu seçtikten sonra Google üzerinden gerekli araştırmamızı yapıyoruz.İsterseniz kitabımızdan alıntılar yapıp konuyu farklı açılardan değerlendirmiş oluyoruz.Bütün bu kısa konu anlatımları giriş kısmında yapmalıyız ama öncesinde özet kısmı olacağını da unutmamalıyız.Bu bölümde bu konuyu seçmenizde ki etkenleri yazabiliriz.
    Özet  ve sonrasında girişi bitirdiğimize göre artık konumuzla ilgili herhangi bir problem çözümüne gelmiş bulunmaktayız.Burada önce problemi kısa bir şekilde çözün.Daha sonradan sanki biri size nasıl çözüldüğünü sormuş da sizde ona anlatıyormuşçasına yazın çözümü :).Olabildiğince bilginizi yansıtın çözüme ve son bölüm olarak sonuç karşımıza çıkıyor.Burada ise genel anlamda projenizi özetleyin sırasıyla.Çözümün ne gibi sonuçlar çıkardığını yazın.Çok uzun olmasına gerek yok.
    Özet ve giriş kadar bir diğer önemli ek unsur Kaynakça'dır.Mutlaka Google da gezinirken bilgi aldığınız siteleri,yazarları,gördüğünüz dergi ve kitapları yazın bu bölüme.Bir kelime dahi öğrenmiş olsanız yazın çekinmeyin herhangi bir ücret talep etmezler :).


1) Özet

2) Giriş

3) Problemin çözüm bölümü

4) Sonuç bölümü

5) Kaynakça ( ismi------basıldığı tarih-----basım evi
şeklinde olacak)

Times New Roman 12 punto büyüklüğünde yazılmalı.(Başlıklar 14 olabilir.)

12 Nisan 2012 Perşembe

Yeni GSM Hattı BİMcell !

    Mağazalar zinciri olarak hemen her semtte kültür mantarı gibi biten bir marka BİM :).Pek çok öğrencinin lise zamanlarında Le'Cola gibi vazgeçilmez bir ürün yelpazesine sahip BİM :).Bütün bunlar onlara az gelmiş olacak ki halkının GSM şirketleri tarafında sömürülmesine tepki olaraktan BİMcell'i çıkardı.
    Avea'nın altyapısını kullanacak olan BİMcell'in en büyük sloganı karmaşık tariflerin önüne geçmek.Oldukça sade bir web sitesi ile karşımıza çıkan BİMcell , sitesi kadar tarifeleri de aynı sadelikte.Hakkımızda

 
tarife ve paketler
    İşte bu kadar basit.Daha önce hiç bu kadar anlaşılabilir olmamıştı mobil iletişim:).Ama şöylede bir durum var;Avrupa da ki pek çok market zincirleri hard discount sistemine sahip.Yani kendi bölgesinde ki insanlara büyük vergilerden arındırılmış hat hizmeti vermekte.Oldukça da iyi işlemekte bu sistem.Şu da bir gerçek ki bizim insanımız alışkanlıklarında kolay kolay vazgeçmiyor,araştırmıyor.Bunun sonucu ise ,yıllardır Turkcell'e para kaptırmaya devam eden insanlar.Neyse şirket karalamaya girmeyelim fazla :).Yeni hattımız vatan millete hayırlı ve uğurlu olsun ne diyelim. :).

Truva Atı ( Trojan ) !


     Bilgisayar virüsü olan Truva Atı , klasik mit Truva Atı'ndan gelmektedir.Kullanıcılara,kendisini yararlı ve ilgi çekici bir şekilde gösteren zararlı yazılım Truva Atı sistemimize ulaştığında çok büyük zararlar verebilir.
     Genellikle ikiye ayrılırlar;Birincisi gömülü kodlar halinde olan diğeri ise ayrı bir tekil dosya halinde olan.Gömülü olan , herhangi bir yararlı görünebilecek programın içerisinde ki kodlara ek halde bulunur.O program yüklendiğinde Truva Atı da sisteminizde hazır hale gelir.Bir diğeri olan ise büyük yükleme dosyalarının yanında gelir.Örneğin oyun dosyaları...
    Gördüğünüz gibi Truva Atlarının diğer virüslerden en büyük farkı sizin aracılığınızla sisteme girmesi yani siz yüklemeden o içeri sızamaz.Korunma yöntemleri ise bilindik şeylerdir ama bir kere daha tekrar etmekte yarar var;

Truva atından korunma yolları:
  1. Tanımadığınız birinden bir e-posta alırsanız veya bilmediğiniz bir ek alırsanız kesinlikle açmayın.Bir e-posta kullanıcısı olarak mutlaka kaynağı teyit edin. Bazı bilgisayar korsanları adres defterlerini çalabilir bu yüzden tanıdığınız birinden bir e-posta alırsanız bu onun güvenilir olacağı anlamına gelmez
  2. E-posta ayarlarınız yaparken eklerin otomatik olarak açılmayacağından emin olun. Bazı e-posta servis sağlayıcıları kendi bünyesinde ekleri açmadan önce virüs taraması yapılmasını sağlayan programlar sunar.Eğer servis sağlayıcınız bu hizmeti sunmuyorsa ücretsiz bir tane kullanmak veya satın almak mantıklı olacaktır.
  3. Bilgisayarınızın bir antivirüs programına sahip olduğunu ve düzenli olarak kendini güncelleştirdiğinden emin olun.Eğer antivirüs programınızın otomatik güncelleme seçeneği varsa aktif edin.Bu yolla güncellemeyi unutsanız bile yine de tehditlerden korunmuş olacaksınız.
  4. İşletim sistemleri kullanıcılarını kesin tehditlerden korumak için güncellemeler yayınlarlar.Microsoft gibi yazılım geliştiricileri Truva atı veya virüslerin kullanabilecekleri açıkları kapatabilmek için yamalar yayınlarlar. Eğer sisteminizi bu yamaları kurarak güncel tutarsanız bilgisayarınız daha güvenli olacaktır. Bununla beraber not olarak bu yamalar sistemlerde daha tehlikeli güvenlik açıklarına neden olabilmektedir.
  5. Peer to peer veya yerel ağı paylaşan Kazaa,Limewire,Ares ve Gnutella gibi programların kullanımının kısılması faydalı olur.Çünkü bu programlar genellikle virüs veya truva atı gibi programlarının yayılması konusunda korumasızdırlar. Bu programlardan bazıları virüs koruma programı barındırmasına rağmen içindeki virüs koruması çok da güçlü değildir.Eğer bu tip programları kullanıyorsanız nadir bulunan kitap, şarkı, resim veya filmleri indrmeniz çok da güvenli olmayacaktır. Bu hassas önlemlerin dışında ücretsiz olarak da bulunabilen bir anti-trojan programı da yüklenilebilir.
     
     Eğer olur da sisteminize bir Truva Atı sızarsa bunu temizlemenin tek yolu ve en sağlamı, bilgisayarınıza format atmaktır.Ama yine de aşağıdaki yazılımları kullanarak bu durumu düzeltmenizde mümkün.Piyasada ki en iyi casus yazılım temizleme aracı şu anlık PC Spyware Doctor programıdır.